Geelzucht en hepatitis A

Wat is geelzucht

Geelzucht is een aandoening waarbij de huid en met name het oogwit een gele kleur krijgt. Het kan vele oorzaken hebben, maar vrijwel altijd is er iets mis met de lever. Hepatitis A wordt gekenmerkt door een leverontsteking, waarbij ook geelzucht kan ontstaan.

De lever is erg belangrijk voor verschillende processen in het lichaam, waaronder het afbreken van oude en versleten rode bloedcellen. Bij de afbraak van rode bloedcellen komt er een afvalstof vrij genaamd bilirubine. Bilirubine wordt via het gal uitgescheiden door de lever, maar zit ook in het bloed. Bilirubine geeft de ontlasting haar bruine kleur en de urine haar gele kleur. Wanneer er iets mis is met de lever, bijvoorbeeld een leverontsteking als gevolg van hepatitis A, kan de uitscheiding van bilirubine verstoord raken.

Het gevolg hiervan is dat bilirubine niet via de urine en ontlasting het lichaam uitgaat, maar gaat ophopen in het bloed. Dit leidt ertoe dat de ontlasting en urine haar karakteristieke kleur verliest. De ontlasting krijgt een erg licht grijze kleur, vergelijkbaar met de kleur van stopverf. De urine krijgt juist een erg donkere kleur door de afwezigheid van bilirubine. Tegelijkertijd krijgt de huid en met name het oogwit juist een gele kleur of gloed.

Geelzucht bij hepatitis A

Lang niet iedereen met hepatitis A krijgt ook te maken met geelzucht. Is dit wel het geval dan gaat het vaak om een vrij lichte vorm. Wanneer de lever weer goed begint te functioneren verdwijnt de gele kleur van de huid en het oogwit. Hoewel bilirubine een schadelijke afvalstof is, wordt geelzucht niet als gevaarlijk gezien. Pas bij zeer hoge concentraties zal bilirubine leiden tot complicaties. In dergelijke gevallen is er ook sprake van ernstige geelzucht. Deze hoge bilirubinegehaltes worden niet bereikt bij hepatitis A.

Advertentie