Hepatitis A vaccinaties

Vaccinatie hepatitis A

Hoewel er geen gerichte behandeling mogelijk is tegen hepatitis A, is het wel mogelijk om zeer effectief te vaccineren tegen hepatitis A. Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken die worden toegediend in de spier van het bovenarm. Na deze twee prikken is het lichaam officieel tien jaar beschermd tegen het virus, maar in de praktijk vaak nog veel langer.

Bij de vaccinatie tegen hepatitis A worden dode hepatitis A-virussen geïnjecteerd. Deze maken het lichaam niet meer ziek, maar worden door het lichaam wel herkend als indringers. Het lichaam maakt vervolgens antistoffen aan tegen het virus en slaat het virus op in zijn geheugen. Bij een besmetting met het levende hepatitis A-virus kan het lichaam snel optreden, nog voordat het ziek wordt.

Het hepatitis A-vaccin wordt soms in combinatie met het hepatitis B-vaccin geïnjecteerd. Meestal gaat het om het zogenaamde Twinrixvaccin. De vaccinatie zorgt zelden voor serieuze klachten, maar kan soms leiden tot een stijf bovenarm en een ziek gevoel. Dit duurt vaak niet langer dan een dag. Een enkele hepatitis A vaccinatie beschermt het lichaam één jaar tegen hepatitis A. Wanneer de hepatitis A vaccinatie na een half jaar herhaald wordt, is het lichaam minimaal tien jaar beschermd. In de praktijk biedt een tweede vaccinatie vaak zelfs nog langer bescherming.

Voor wie hepatitis A vaccinatie?

Alleen mensen die een verhoogd risico op hepatitis A lopen komen in aanmerking voor een hepatitis A vaccinatie. Onder andere mensen die naar landen reizen waar hepatitis A veel voorkomt, werken op een crèche, kinderdagverblijf of basisschool of samenleven met iemand besmet met het virus komen in aanmerking voor de vaccinatie. Ook mensen met veel wisselende seksuele contacten en gebruikers van intraveneuze drugs lopen een verhoogd risico op besmetting en doen er dus goed aan gevaccineerd te worden. De hepatitis A vaccinatie wordt doorgaans uitgevoerd bij een plaatselijke GGD.

Advertentie