Leverontsteking en hepatitis A

Hepatitis en leverontsteking

Een besmetting met het hepatitis A-virus leidt in de meeste gevallen tot een ontsteking aan de lever waarvoor de wetenschappelijke naam ‘hepatitis’ is. De lever speelt een centrale rol in enorm veel belangrijke processen van het lichaam. Zo is het onder andere belangrijk voor de verwerking van suikers en de aanmaak van belangrijke enzymen. Is de lever ontstoken, dan verlopen deze processen logischerwijs minder goed. Dit is dan ook wat er gebeurt bij een besmetting met hepatitis A.

Alle hepatitisvirussen veroorzaken een leverontsteking. De ernst en aard van de ontsteking verschillen per virus. De leverontsteking die hepatitis A veroorzaakt is acuut: de ontsteking ontstaat vrij plotseling, maar is ook relatief kortdurend. Toch kan het ziekteverloop van hepatitis A enkele maanden in beslag nemen. De ontsteking zelf is echter in de meeste gevallen al na enkele weken op zijn retour. Sommige andere hepatitisvirussen kunnen zorgen voor een chronische leverontsteking. De ontsteking houdt hier langer dan zes maanden aan. Het hepatitis B-virus is een veroorzaker van chronische leverontsteking.

Leverontsteking hepatitis A

De ontsteking die ontstaat als gevolg van een hepatitis A-besmetting is in vergelijking met de ontsteking veroorzaakt door hepatitis B en C vrij licht. Het virus ontregelt de lever tijdelijk. Hierdoor verloopt een aantal processen waarbij de lever betrokken is een stuk minder goed. De lever speelt onder andere een belangrijke rol bij het afbreken van versleten rode bloedcellen. Hierbij komt een afvalstof vrij die kleur geeft aan de ontlasting en urine. Bij een leverontsteking hoopt deze afvalstof op in het bloed, wat leidt tot een gele verkleuring van de huid en ogen. Dit noemen we geelzucht. Lees hier meer! Bij een ontsteking aan de lever als gevolg van hepatitis A is de lever vaak pijnlijk en werken sommige medicijnen minder goed.

De leverontsteking bij hepatitis A is erg vervelend, maar in verreweg de meeste gevallen niet gevaarlijk. De ontsteking moet altijd in de gaten worden gehouden, maar heeft zelden speciale behandeling nodig.

Advertentie